top of page
  • Foto van schrijverlustulla

Voorkomen of genezen? De kracht van een gezonde levensstijl

Mocht je kunnen kiezen tussen voorkomen en genezen, dan zou je het wel weten…

Maar het leven stelt ons nu eenmaal vaak voor onverwachte uitdagingen waarbij we geen keuze hebben. Ook ik besef dat maar al te goed, want ondanks mijn gezonde levensstijl kreeg ik op 34-jarige leeftijd het verdict: borstkanker. In deze blog geef ik je mijn kijk op een gezonde levensstijl en krijg je 3 tips over hoe je zelf ook gezond(er) kan leven.


Hoewel we niet altijd controle hebben over de ziekten waarmee we geconfronteerd worden, valt het effect van een gezonde levensstijl niet te onderschatten. Gezond leven:

  • verhoogt de kans op succes van de (kanker)behandeling

  • verkleint de kans op een terugval

  • verbetert he levenskwaliteit tijdens en na de (kanker)behandeling


Maar hoe leef je een gezond leven?

Er zijn 3 belangrijke factoren: slaap, voeding en beweging.  1. Zorg voor een goede nachtrust. Een korte avondwandeling kan al je diepe slaap versterken, in deze fase herstelt je lichaam zich fysiek. Het is belangrijk dat je lichaam voldoende rust krijgt om alle gezondheidsuitdagingen die op je pad komen te bestrijden.

  2. Let op je voeding. Kies voor verse en onbewerkte producten en streef naar een gezond en stabiel lichaamsgewicht. Ook is het belangrijk om je alcoholgebruik te beperken. Zo toont wetenschappelijk onderzoek aan dat er een verband is tussen alcohol en kanker, waaronder ook borstkanker. Door bewuste keuzes te maken over wat je consumeert, zal je lichaam optimaler functioneren en verminder je het risico op ziektes.

  3. Beweeg! Lichaamsbeweging is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Ga op zoek naar een beweegschema dat bij je past en probeer elke dag een half uur te bewegen. Geniet van de buitenlucht nu de zon er is (vergeet niet te smeren!) en bouw sociale contacten op tijdens gezamenlijke sportactiviteiten.


Door mijn gezondheid op de eerste plaats te zetten, is mijn leven veranderd. En die keuze heb ik lang geleden al gemaakt: niet alleen om ziekte te voorkomen, maar om ten volle te kunnen leven. Ik word elke ochtend tevreden en vol energie wakker. Door ‘nee’ te zeggen tegen alcohol en mijn auto in te ruilen voor een fiets, heb ik een nieuw gevoel van geluk ontdekt. Ik mis niet langer de katers van het uitgaan, en zelfs als het regent, geeft fietsen me voldoening.


De reis naar een gezondere jij kan ook voor jou vandaag beginnen. Mijn boek ‘Bewegen na kanker’ kan je alvast op weg helpen! Het boek richt zich niet alleen op kanker-survivors, maar ook op mensen die na een ziekte weer actief in het leven willen staan.


Ook interessant voor jou:


Ulla 😉


74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page