top of page
Foto van schrijverlustulla

Professionele begeleiding bij bewegen na kanker

Borstkanker is een ingrijpende ziekte met impact op het leven van miljoenen vrouwen wereldwijd. Na een kankerdiagnose starten de vaak intensieve behandelingen zoals operatie(s), chemotherapie en/of bestraling die het lichaam kunnen verzwakken.


Dat beweging steeds meer erkend wordt als een essentieel onderdeel van het herstelproces na kanker, is veelbelovend. Belangrijk is wel dat dit op een gecontroleerde en gepersonaliseerde manier gebeurt, het liefst onder professionele begeleiding.


In deze blog bespreken we waarom professionele begeleiding bij bewegen na kanker zo belangrijk is, hoe een gepersonaliseerd plan kan helpen en hoe motivatie een sleutelrol speelt in het herstelproces.


Lichaamsbeweging als cruciaal onderdeel van herstel na kanker


Kankerbehandelingen variëren sterk van persoon tot persoon en ook de fysieke en emotionele impact verschilt. Een gecertificeerde oncologiefysiotherapeut, BOV-coach of trainer met ervaring in het werken met kankerpatiënten begrijpt die complexiteit. Dit is dus de aangewezen persoon om een bewegingsplan op te stellen dat helemaal is aangepast aan jouw situatie.


‘One size fits all’, dat dacht ik niet. Laat ik het even toepassen op mezelf.


De voordelen van professionele begeleiding bij bewegen na kanker:

1. Startsituatie inschatten Als professioneel begeleider kan ik je fysieke toestand onbevooroordeeld inschatten en eventuele bijwerkingen van de behandeling identificeren. Op basis hiervan bepaal ik wat de juiste oefeningen en intensiteit voor je zijn.


2. Veilige en effectieve oefeningen

Afhankelijk van je fysieke toestand leer ik je hoe bepaalde oefeningen je spieren versterken, je conditie verbeteren, de flexibiliteit verhogen … zonder het risico op letsels te vergroten. Blessures kan je missen als kiespijn tijdens je herstel.


3. Vooruitgang opvolgen

Ik volg je vorderingen op en pas het bewegingsplan aan naarmate je conditie verbetert. Dit zorgt voor een veilige en geleidelijke vooruitgang.


4. Motivatie

Na een lastige kankerbehandeling is het vaak moeilijk om motivatie te vinden om te bewegen. We vieren samen je successen, maar je krijgt ook de nodige ‘schop in de kont’ wanneer het nodig is. We stellen kleine, haalbare doelen op en kunnen zo telkens opnieuw een overwinning halen.


5. Een luisterend oor

Professionele begeleiding is niet alleen gebaseerd op kennis, maar ook op begrip en ervaring. Op mijn 34ste kreeg ik de diagnose borstkanker. Dus neem het van mij aan: ik begrijp je angsten, zorgen en twijfels. Ik ben het toonvoorbeeld dat herstel mogelijk is en dat je niet alleen bent in deze strijd.


"De therapie was voorbij. Ik was bang voor het zwarte gat. Gelukkig was jij er op het juiste moment." - C.D

Hopelijk heb je nu meer inzicht in waarom professionele begeleiding bij bewegen na kanker zo waardevol is. Een gepersonaliseerd bewegingsplan, opgesteld door een professional houdt rekening met jouw individuele behoeften en situatie, zodat het herstel op een veilige en effectieve manier kan verlopen.

___


Wil je na het lezen van deze blog kennismaken? Ik luister graag naar jouw verhaal. Misschien is jouw ervaring net iets anders. Misschien mis jij die energie door een andere ziekte, een te druk leven of een tegenslag. Misschien loopt je verhaal nog steeds, of besef je nu al dat bewegen ook preventief kan werken.


Je kan me bereiken op 0491 73 42 04 of lust.ulla@gmail.com.










83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page