top of page
Foto van schrijverlustulla

De obstakels van bewegen tijdens en na kanker

Bijgewerkt op: 31 mei


Als bewegingscoach ontmoet ik dagelijks mensen die te maken hebben met kanker of hun leven opnieuw opbouwen na de diagnose. Eén van de grootste uitdagingen die ik tegenkom, is het vinden van de motivatie of durf om te bewegen. Hoewel we allemaal weten dat bewegen gezond is, liggen er - en niet in het minst voor kankersurvivors - blokkades op weg. In deze blog bundel ik de meest gehoorde obstakels en geef ik mijn visie op hoe je ermee om kan gaan.



Vermoeidheid, waarom is het zo zwaar?

Vermoeidheid is misschien wel de meest voorkomende en hardnekkige vijand voor kankersurvivors. De ziekte en behandelingen putten je uit. Je wilt wel bewegen, maar je lichaam werkt niet mee. Het is belangrijk om te beseffen dat zelfs de kleinste stapjes vooruitgang betekenen! Een korte wandeling door de tuin, een paar minuten stretchen in de ochtend, alles telt. Kleine, haalbare doelen maken een groot verschil.


Pijn, hoe ga ik ermee om?

Tijdens of na de behandeling kan pijn je dag domineren. Het kan acute pijn zijn, zoals na een operatie, of chronische pijn die maar niet weggaat. Wanneer je pijn hebt, lijkt bewegen het laatste wat je wilt doen. Maar wist je dat zachte bewegingen juist helpen pijn, zoals gewrichtspijn, te verlichten? 


Verminderde kracht, hoe bouw ik die weer op?

Behandelingen leiden vaak tot verlies van spiermassa en kracht, waardoor je fysieke capaciteit vermindert. Het kan ontmoedigend zijn als je lichaam niet meer doet wat het vroeger deed. Maar elke weg begint met een eerste stap. Begin met eenvoudige oefeningen waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt. Geloof me, na verloop van tijd zie je je kracht terugkomen. Het proces verloopt misschien langzaam, maar elke kleine vooruitgang is een overwinning.


Emotionele en psychologische strijd, hoe blijf ik gemotiveerd?

Kanker brengt niet alleen fysieke uitdagingen met zich mee, maar ook emotionele. Depressie, angst en stress spelen vaak een grote rol. Deze gevoelens zijn normaal, maar ze kunnen je motivatie om te bewegen verminderen. Erover praten is de eerste stap.

Eens je er klaar voor bent, begin dan met het stellen van kleine doelen. Beloon jezelf voor elke prestatie, hoe klein die ook is. Neem bijvoorbeeld een ontspannend bad of kijk je favoriete film na een korte wandeling. Denk ook aan de andere positieve effecten van beweging, zoals een beter humeur en meer energie.


Gebrek aan kennis en ondersteuning, waar moet ik beginnen?

Soms weet je gewoon niet waar te beginnen. Wat voor soort oefeningen zijn veilig? Hoeveel is genoeg? Een gebrek aan begeleiding kan je een verdwaald gevoel geven. Maar je hoeft dit niet alleen te doen. Een goede start is bijvoorbeeld oncorevalidatie.


Beweging is een krachtig hulpmiddel in jouw herstel en welzijn. Met de juiste begeleiding en ondersteuning overwinnen we deze obstakels samen. Als bewegingscoach help ik je graag een plan te maken dat werkt voor jou. En onthoud, elke stap die je zet, is een stap vooruit.

Wil je graag kennismaken? Geef me een belletje op 0491 73 42 04 of stuur een mail naar lust.ulla@gmail.com en misschien leren we elkaar kennen tijdens een korte wandeling. 



77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page