top of page

Wat met het zwarte gat na mijn oncorevalidatie?

Je hebt kanker overwonnen en staat klaar om aan jouw herstelproces te beginnen. Of misschien heb je net de oncorevalidatie in het ziekenhuis achter de rug? Samen met andere survivors werken aan je fysieke conditie, ik kan het alleen maar toejuichen. Maar wat gebeurt er nadat je het traject hebt afgerond? Ik merk dat bij veel dames de overgang van oncorevalidatie naar het dagelijks leven uitdagend kan zijn.  



Eerst en vooral, wat is oncorevalidatie? 


Laat ik starten met de term uit te leggen, want ik merk dat zelfs bij kankersurvivors 'oncorevalidatie’ niet altijd ingeburgerd is. 

 

Oncorevalidatie is een herstelprogramma dat zich richt op kankersurvivors, meestal aangeboden in het ziekenhuis tijdens of na je behandeling. In dit traject van 12 weken word je in groep begeleid door een team van fysiotherapeuten, psychologen en voedingsdeskundigen. 

Je krijgt onder andere aangepaste lichaamstraining gericht op het herwinnen van kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Daarnaast kan je deelnemen aan informatieve sessies over onderwerpen zoals voeding, stressmanagement en omgaan met de emotionele impact na kanker.  



Waarom is oncorevalidatie belangrijk?


Oncorevalidatie is cruciaal voor jouw herstelproces na kanker. Het helpt niet alleen jouw fysieke kracht en conditie te verbeteren, maar het biedt ook psychologische ondersteuning en leert jou omgaan met de emotionele en mentale uitdagingen van kanker.  

 

Elke kankersurvivor zou de kans moeten krijgen om deze oncorevalidatie te volgen, want het is een essentieel onderdeel om opnieuw een actief en gezond leven te leiden. 

 


De beperkingen van oncorevalidatie 


Een programma oncorevalidatie start niet altijd wanneer het voor jou het best past. Ik merk bovendien bij lotgenoten dat zij niet automatisch die kans kregen.

Hoor je als kankersurvivor in deze blog voor het eerst over oncorevalidatie? Dan raad ik je sterk aan ernaar te vragen in het ziekenhuis. Niet afwachten, zelf proactief het initiatief nemen! 

 


De rol van een bewegingscoach 


De overgang van oncorevalidatie naar het dagelijks leven kan uitdagend zijn, maar het is een cruciale fase waarin voortdurende ondersteuning en begeleiding nodig zijn. 

 

Het einde van de oncorevalidatie is slechts het begin van een nieuwe fase. Ik merk dat veel vrouwen een gevoel van verlies en onzekerheid ervaren wanneer ze niet langer de structuur en ondersteuning van het traject hebben. Na 12 weken oncorevalidatie kan het ineens voelen alsof je in een zwart gat valt.  

 

Maar dat zwarte gat hoeft er helemaal niet te zijn.  

 

Wat veel survivors niet weten, is dat er mogelijkheden zijn om na het traject (op een betaalbare manier*) verder te werken aan jouw weg naar een actief gezond(er) leven.  Zo kan je op voorschrift terecht bij een BOV-coach zoals ikzelf. Zie ook Bewegen Op Verwijzing of mijn eerdere blog.

 

*Wist je dat? Als je recht hebt op verhoogde tegemoetkoming, dan betaal je slechts €4 per uur.  

 

In dit programma werk ik niet in groep, maar persoonlijk 1-op-1 met jou. Samen stellen we een haalbaar beweegplan op, volgens jouw manier en tempo.  

 

_____

 

Als bewegingscoach oncologie is het mijn missie om kankersurvivors te helpen naar een actief gezonder leven door hen te motiveren om te bewegen, op hun eigen manier en tempo. Je staat er niet alleen voor.  

 

Wil je kennismaken? Geef me een belletje op 0491 73 42 04 of stuur een mail naar lust.ulla@gmail.com. Ik kan niet wachten om je te leren kennen en samen verder aan de slag te gaan! 

 

 

 

77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page