top of page
Foto van schrijverlustulla

Snel(ler) aan het werk na kanker

Bijgewerkt op: 5 feb.


Onlangs schreef ik een post op social media over ‘#kankernogbij?’. Een boodschap over je plek opnieuw durven innemen als kanker survivor. In de maatschappij, in de sportclub, maar ook op het werk. Tijdens mijn begeleidingen merk ik dat terugkeren naar de werkvloer voor veel dames een belangrijk onderdeel is van het herstelproces. Ze werken dan ook hard aan hun herstel om snel(ler) aan het werk te kunnen.


Waarom? Daar ga ik in dit blogbericht dieper op in.


Werken na kanker voor fysieke en mentale kracht

Als inspirerend voorbeeld vertel ik je over Veerle. Toen ze voor het eerst bij mij kwam, was ze onzeker en angstig over haar terugkeer naar het werk. Wat als ze het niet aan kon? Door dagelijks te wandelen, te bewegen en door onze gesprekken, (her)vond ze haar fysieke en mentale kracht. Haar zelfvertrouwen is gegroeid … En ze stond op het punt om weer progressief aan het werk te gaan!


Mission accomplished, dachten we. Tot ze me deze week vertelde dat ze haar ontslag heeft gekregen … Mentaal een heel zware domper voor Veerle. En natuurlijk zou ze zich op dit moment kunnen wentelen in haar frustratie/verdriet, maar in plaats daarvan kiest ze ervoor te blijven bewegen. Ondanks de tegenvaller heeft ze zelfs haar fiets van onder het stof gehaald. Omdat ze wéét dat als ze fysiek sterk staat, dit haar automatisch meer mentale (veer)kracht geeft.

Ik ben trots om te zien dat ze de stap naar een jobcoach heeft gezet en de nieuwe kansen grijpt die op haar pad komen.


Ook mijn eigen ervaring als kankerpatiënt onderstreept het belang van beweging en een positieve mindset tijdens en na de behandeling. Door actief te blijven, kon ik na zeven maanden opnieuw fulltime aan het werk, wat niet alleen voordelig was voor mijn portemonnee, maar ook voor mijn werkgever.


De rol van de werkgever in het herstelproces na kanker


Over werkgevers gesproken: Hun rol in dit proces mag niet onderschat worden. Als er iemand is die een soepele terugkeer naar het werk kan faciliteren, dan is het de organisatie wel.

Dan stel ik mij logischerwijs ook de vraag: Dient een hersteltraject deels door werkgevers te worden gefinancierd, aangezien zij zo afhankelijk zijn van gezonde en productieve medewerkers? Het zou alleszins een win-winsituatie zijn voor zowel de werknemer als de werkgever.

Maar we zetten stappen, want sinds kort mag ook de bedrijfsarts ‘Bewegen Op Verwijzing

voorschrijven.


Het is tijd dat we deze discussie op een grotere schaal gaan voeren. Opnieuw aan het werk gaan na kanker is niet alleen goed voor financiële stabiliteit, maar ook voor onze empowerment en het terugwinnen van het – o zo nodige - zelfvertrouwen.


Aan je herstel werken om snel(ler) terug aan het werk te kunnen, hoef je natuurlijk niet enkel te doen voor je werkgever of voor die portemonnee. In de eerste plaats gaat het over persoonlijke voldoening en het opkrikken van je zelfvertrouwen.

(PS. Al van Rentree gehoord? Initiatieven zoals deze wijzen de weg naar werken tijdens/na kanker.)


Merk je dat je moeite hebt om jezelf te motiveren en wil je snel(ler) aan het werk? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Samen stippelen we een pad uit dat rekening houdt met jouw unieke situatie, gericht op zowel je fysiek herstel als je mentale veerkracht. Een duwtje in de rug kan een wereld van verschil betekenen. Je kan me bereiken op ulla.lust@gmail.com of 0491/73.42.04.

48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page