top of page
Foto van schrijverlustulla

Artificiële intelligentie en robots: een zegen of een vloek voor onze gezondheid?

Technologie heeft ons leven ongetwijfeld veel makkelijker gemaakt. Artificiële intelligentie (AI) neemt zowel mentaal als fysiek werk van ons over. Maar zijn we niet te ver aan het gaan? Vooral op het gebied van fysiek werk hebben computers al veel van onze taken overgenomen. Als bewegingscoach zie ik dagelijks hoe belangrijk beweging is voor zowel lichaam als geest. In dit blogbericht wil ik daarom stilstaan bij de impact van automatisering op onze gezondheid en welzijn.


De 5D’s en de invloed op onze (mentale en fysieke) gezondheid

Misschien heb je ooit gehoord van de 5 D’s van robotisation. Dat zijn 5 soorten taken die robots van ons overnemen: dirty, dull, dangerous, difficult en dear.


Dirty (‘vuile’ taken)

Niemand houdt van vieze klusjes (of toch bijna niemand...). Denk aan het schoonmaken van de auto of het terras zomerproof maken. Maar juist deze taken hebben een verrassend positief effect op onze gezondheid. Zo is het handmatig wassen van je auto een goede workout én geeft het je een gevoel van trots als je klaar bent. (Daarbij: carwashes maken waskrassen in je wagen, sooo...) 


Dull (saaie taken)

Stofzuigen of de was doen, kan saai zijn, dat geef ik toe. 😉 Maar deze kleine taken geven ons even een moment om op adem te komen en de dag te overdenken. Terwijl je bezig bent, kun je je gedachten laten afdwalen, misschien even dagdromen of plannen maken voor de toekomst. Deze momenten zijn waardevol en geven ons de kans om fysiek en mentaal te resetten

Na een lange werkdag achter je bureau geeft het zelf maaien van je gras niet alleen een gevoel van voldoening, maar brengt het ook je lichaam in beweging. Zelf merk ik dat ik tijdens zo'n taak even mentaal tot rust kom en nadien mij helderder voel.


Dangerous (gevaarlijke taken)

Natuurlijk is het welgekomen dat technologie ons helpt bij gevaarlijke taken, zoals in de bouw. Maar laten we eerlijk zijn, je kofferbak openen valt hier niet onder. Door kleine handelingen te automatiseren worden onze spieren lui. Elke beweging, hoe klein ook, draagt bij aan onze fitheid. 


Difficult (moeilijke taken)

Technologie helpt ons bij moeilijke taken, daar kunnen we niet omheen. Maar moeten we het altijd zo makkelijk mogelijk maken?

Elektrische fietsen zijn een geweldig hulpmiddel voor mensen die echt moeite hebben met fietsen. Maar voor gezonde tieners? Laten we ze stimuleren om zelf te trappen, zodat ze hun conditie en kracht opbouwen. 


Dear (dure of onmisbare taken)

Veel technologische snufjes zijn nu al onmisbaar geworden. Elektronische rolluiken zijn hier een goed voorbeeld van. Natuurlijk is het handig om met één druk op de knop alles te regelen, maar het ontneemt ons ook de kans om fysiek bezig te zijn. Het handmatig optrekken van de rolluiken ‘s ochtends is een eenvoudige manier om je dag actief te beginnen. Deze kleine fysieke activiteiten maken een groot verschil in ons dagelijks welzijn.


Toch moeten we kritisch blijven kijken naar hoe technologie ons dagelijks leven beïnvloedt.

AI in kankerbehandelingen

Maar het is niet allemaal slecht. Hoewel technologie veel taken van ons overneemt, brengt het ook enorme voordelen, onder andere in de gezondheidszorg. In de behandeling van kanker worden robots en AI-systemen gebruikt om nauwkeurige operaties uit te voeren en gepersonaliseerde behandelingsplannen te maken. Deze technologieën verbeteren de precisie en effectiviteit van behandelingen en artsen, wat leidt tot betere resultaten voor patiënten.


Maak bewuste keuzes

Toch moeten we kritisch blijven kijken naar hoe technologie ons dagelijks leven beïnvloedt. Ik begrijp de verleiding van gemak en technologie maar al te goed. Maar laten we niet vergeten hoe waardevol onze eigen inspanningen zijn. Het is belangrijk om bewuste keuzes te maken en niet altijd voor het gemak te kiezen. Laat de robotstofzuiger eens in de ‘garage’ staan en merk het verschil in hoe je je voelt, zowel mentaal als fysiek.

Dus de volgende keer dat je een robot het werk wilt laten doen, overweeg om het zelf te doen. Je zult merken dat je je er beter door voelt en op lange termijn zelfs gezonder van wordt. Gebruik technologie waar het écht nodig is en onderschat de impact van die ‘kleine’ bewegingen niet. Jouw lichaam en geest zullen je dankbaar zijn!


____

Nood aan motivatie of begeleiding om meer beweging in je leven te krijgen? Als bewegingscoach help ik je graag op weg! Geef me een belletje op 0491 73 42 04 of stuur een mail naar lust.ulla@gmail.com en dan leer ik jou graag beter kennen!


48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page