top of page

Is bewegen net zo gezond als sporten?

Wanneer we over gezondheid spreken, gaat dit niet enkel over de afwezigheid van ziekte of kwaaltjes. Het gaat zowel over fysieke, mentale als sociale gezondheid. Waar sporten vooral prestatiegericht is, focust gezond bewegen op de positieve gevolgen voor je lichaam. Door gezond te bewegen word je geen topatleet, maar wordt jouw leven wel kwaliteitsvoller, ook wanneer je kampt met ziekte.


Wat is nu ‘gezond bewegen’ en waarom is het zo waardevol?

Lees snel verder!


Wat is ‘gezond bewegen’?

Met gezond bewegen bedoel ik alle activiteiten waarbij je energie verbruikt, maar die niet standaard gezien worden als ‘sport’. Denk aan wandelen naar de bakker, traplopen in plaats van de lift nemen, fietsen naar je werk en zelfs bepaalde taken op je werk kan je zien als gezond bewegen, zoals rechtstaand vergaderen, een wandelmeeting.


Bewegen doe je vooral om een gezond lichaam en een gezonde geest te behouden. Het is een dagelijkse noodzaak en essentieel voor je welzijn.


Sporten daarentegen is vaak doelgerichter en intensiever. Terwijl bewegen een basisbehoefte is, is sporten een extraatje voor wie specifieke doelen wil bereiken of een bepaalde uitdaging zoekt.


Hoe draagt ‘gezond bewegen’ bij aan je gezondheid?

Gezond bewegen doet meer met een lichaam dan je denkt. Je krijgt meer energie, een beter humeur en het bevordert ook het sociaal contact. Het verlaagt ook het risico op chronische ziektes (waaronder bepaalde kankers, diabetes en overgewicht). 


5 tips om gezond te bewegen

Wat kun je doen om meer beweging in je leven te integreren? Ik heb enkele tips voor je op een rijtje gezet.En die prikkel is voor iedereen anders. Als je de hele dag zit, kan het al helpen om vaker de trap te nemen. Maar wanneer iemand nog volop bezig is met chemotherapie, kan de trap nemen al een hele uitdaging zijn. Luister naar je lichaam en prikkel het op een manier die bij jouw situatie past. Hierdoor zal je hart sneller gaan kloppen en je ademhaling wat zwaarder worden. Maar zorg er wel voor dat je kan blijven praten tijdens de activiteit.


Laat je wandelschoenen maar gerust aan de deur staan, zet je fiets vooraan in de garage en weet dat een slecht zittende stoel jou zal verplichten vaker op te staan.


Ga vaker te voet of met de fiets, ook wanneer het regent. We smelten niet van een regendruppel (of veel regendruppels). En neen, je wordt er niet sneller verkouden van. 😉 Zorg voor de juiste kledij en geniet van de frisse lucht. De zon komt nog wel! 🌞


Routine is belangrijk. Ga vaker te voet, maak een korte wandeling tijdens je lunchpauze of loop een blokje om na het avondeten (mijn vriend noemt het een paté de maison) . Elke stap telt!


Haalbare activiteiten zorgen voor plezier en motivatie. Kies bewegingen die bij je passen en waar je van geniet. Haat je lopen? Forceer jezelf dan niet om die kilometers te doen. Dat blijft toch niet duren. Kies voor een les zumba, yoga, aerobics ... of pik een vaste avond in de week om met de vriendinnen te gaan wandelen. Op die manier blijf je gemotiveerd en is de kans groter dat je het volhoudt.


Je ziet het: Het effect van 'gezond’ bewegen kan je op een eenvoudige manier in je leven integreren. En de positieve impact ervan valt écht niet te onderschatten. Het draait om een gezonde levensstijl waarbij je kleine, haalbare veranderingen aanbrengt in je dag.

Zonder dat je een marathon hoeft te lopen, kun je door gezond te bewegen je leven kwalitatief beter maken. En sta je sterker wanneer je toch met ziekte te maken krijgt.


Nood aan motivatie of begeleiding? Als bewegingscoach help ik je graag op weg! Geef me een belletje op 0491 73 42 04 of stuur een mail naar lust.ulla@gmail.com en dan leer ik jou graag beter kennen!42 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page