top of page
  • Foto van schrijverlustulla

Durf te meten

Ken jij je eigen lichaam wel?

Weet je wat je zelf kan meten?

Weet je wat je zelf moet weten?


Durf te confrontatie aan te gaan. Meet je BMI, meet je middelomtrek, weet wat je rusthartslag en je maximale hartslag is. Ken je je eigen omslagpunt? "Mijn wat???"


Daarom, leer je eigen lichaam kennen!


BMI = gewicht (kg) / (lengte (m) x lengte (m))

Dit is je Body Mass Index, hiermee kan je weten of je overgewicht hebt of niet. Valt deze tussen de 18.5 en 25, dan is je gewicht oké. Ga niet lager en vermijd hoger. Maar wees hiermee voorzichtig, want sterk gespierde mensen kunnen met deze formule ook overgewicht hebben. Daarom kan het ook heel interessant zijn om die middelomtrek eens te meten.

Middelomtrek = maakt je duidelijk hoeveel vet je in de buikholte hebt, visceraal vet (ongezond vet)

Meet met een lintmeter je buikomtrek tussen je onderste rib en de bovenkant van je heupbeen. Adem normaal uit en span de lintmeter niet aan. Ideaal is tussen 80 en 88 cm.

Dit ongezond vet verhoogt de kans op hart- en vaatziektes, hoge cholesterol, ...

Rusthartslag = hartslag in rust

Dit meet je best na 3 minuten rustig neerliggen. Bij sportievelingen zal deze hartslag lager zijn dan bij inactieve mensen. Maar ook medicijnen kunnen invloed hebben op jouw rusthartslag.

Een avondje stappen of een slechte nachtrust zorgt vaak ook voor een verhoogde hartslag. Tijd om even een dagje rust in te schakelen.


Maar er is nog zoveel meer dat je zelf eens kan checken. Met deze gegevens is het nog gemakkelijker om een eigen beweegplan op te maken, en kan je bij jezelf ook de gewenste evolutie zien. Maar luister naar je lichaam, you are your own limit.


Hulp nodig? Durf te starten met dit 8-weken programma


44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page