top of page
  • Foto van schrijverlustulla

Borstkanker: Stel preventief onderzoek niet uit

Door preventief je borsten (te laten) onderzoeken, kan je vroegtijdig borstkanker ontdekken


Deze parels vormen een tool om visueel aan te tonen hoe belangrijk borstkankerpreventie is.

  • De roze parel is 3 cm groot: De gemiddelde grootte van een knobbel die je zelf kan ontdekken in je borst. Vaak heel plots, tijdens het douchen of wanneer je een bodylotion aanbrengt.

  • De iets kleinere witte parel is 2 cm groot: De harde afwijking die de arts kan vinden bij een manueel onderzoek. Of wanneer jij regelmatig zelf je borsten onderzoekt.

  • Wanneer je een eerste screeningsmammografie laat nemen kan de radioloog een knobbeltje van ongeveer 1 cm al ontdekken. Dit komt overeen met het paarse pareltje.

  • En na herhaalde deelname aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker kan een afwijking van slechts 3 mm gevonden worden door de radioloog. Dit is het kleinste witte pareltje, bijna niet zichtbaar op deze foto.


Ook zelfcontrole is een must


Ik was nog te jong (34 jaar) voor het bevolkingsonderzoek wanneer ik mijn diagnose kreeg. Zelfcontrole kon ik wel doen, maar deed het niet. Een ver-van-mijn-bed-show, dacht ik toen. Het bolletje voelde ik tijdens het douchen… En het was al ongeveer 3 cm.


Ik besef heel goed dat ik de grootste gelukzak ter wereld ben. Misschien zelfs een piece unique.

Aan iedere dame die dit leest een warme uitnodiging: Stel je onderzoek(en) niet uit! Steek je hoofd niet in het zand en wees niet bang van het resultaat. Liever een pareltje van 3 mm dan eentje van 3 cm. Of het zou een parel op een gouden ring moeten zijn! 😉


59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page