top of page

Waarom zelfs één glas alcohol niet zo onschuldig is als we denken

Bijgewerkt op: 27 feb


Er was eens een vrijdagavond, de werkweek zat erop en ik schonk mezelf een glaasje in. Even ontspannen na een drukke week. Een glas dat ik jarenlang als “onschuldig” beschouwde, net als zovelen onder ons. Maar hoe “onschuldig” is dat glaasje eigenlijk écht? De wetenschap laat er weinig twijfel over: één glas alcohol heeft al impact op je gezondheid en de link met kanker is sterker dan je denkt.




Alcohol en kanker


Verschillende studies tonen aan dat alcohol drinken bijdraagt aan de ontwikkeling van kankers zoals mond-, keel-, lever- en borstkanker. En nee, het maakt niet uit of je kiest voor een glas bier, wijn of een cocktail: alcohol blijft even schadelijk. Zelfs je leeftijd, geslacht of levensstijl maakt hierin geen verschil.

In België waren er in 2020 ongeveer 3.200 gevallen van kanker toe te schrijven aan alcoholgebruik. Bijna 5 op de 100 overlijdens door kanker is te wijten aan het drinken van alcohol. En het risico stijgt al vanaf het eerste glas.

Om die reden en op advies van mijn oncoloog, besloot ik drie jaar geleden alcohol volledig uit mijn leven te schrappen.

Bron: cijfers van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC)



Waarom dat ene glas soms moeilijk te weerstaan is?


Het is een moeilijk verhaal, kon ik nog gezien in de VRT-Canvas documentaire over alcohol 'Voorbij de schaamte'. Voor de meeste mensen is alcohol meer dan een drankje, het is een gewoonte. Een impulsieve keuze, ingegeven door stress, verveling of sociale druk. Of het is een craving net zoals bij chips of zoetigheid.


(Zelf zou ik beter ook tien minuten moeten wachten als er chips op de salontafel staan... 🙈 #guilty)
(Zelf zou ik beter ook tien minuten moeten wachten als er chips op de salontafel staan... 🙈 #guilty)

Alcohol hoort erbij, maar moet dat wel?


Van kleins af aan wordt ons geleerd dat alcohol deel uitmaakt van het leven. Een baby geboren? Champagne! Een feestje? Pintje graag! Weekend? Een glaasje wijn (of twee, drie, vier, ...). Het lijkt gewoon deel uit te maken van hoe we vieren, ontspannen en samenkomen. Maar is dat echt nodig?

Wat als we daar bewuster mee omgaan? Kleine aanpassingen, zoals “dry days” inlassen of kiezen voor een alcoholvrij alternatief, kunnen een groot verschil maken. 

Er zijn zelfs handige apps, zoals 'Try Dry', die je kunnen helpen om inzicht te krijgen in je alcoholconsumptie. Misschien hoorde je er onlangs over in het nieuws: mensen die de app gebruiken, merken vaak dat ze eigenlijk meer drinken dan ze dachten. Het kan daarom een nuttige tool zijn om inzicht te krijgen in je gewoontes en je te motiveren om vaker voor een alcoholvrij alternatief te kiezen. 

Ik vraag je niet om volledig te stoppen met alcohol (toch zou dat het beste zijn), maar ga er bewuster mee om.



Kies voor je gezondheid en niet voor de impuls


Alcohol is geen must. Een feestje blijft een feestje, ook zonder een glas in je hand. Dus stel jezelf de vraag: wat wil jij écht voor jezelf? Laat de gewoonte los en ontdek hoe krachtig bewuste keuzes kunnen zijn.

Want eerlijk, wat is er nu echt leuk aan een bonkend hoofd, een brak gevoel en een slechte nachtrust? Is dat het waard?

Dus durf te kiezen. Voor jouw gezondheid. En laat wat anderen ervan denken niet aan je hart komen. Het is jouw leven.



 
 
 

Comments


bottom of page