Januari staat voor de deur en dat betekent: goede voornemens. Elk jaar opnieuw stellen we doelen: meer bewegen, gezonder eten, stoppen met... Maar eerlijk is eerlijk, hoe vaak hou je ze ook écht vol? Meestal is de motivatie na een paar weken al ver te zoeken. Dat komt omdat verandering geen kwestie is van een quick fix, maar een proces dat tijd en geduld vraagt, vaak met vallen en opstaan.
“Ik ken niemand die gaat slapen als een futloos persoon en wakker wordt als een Duracell-konijn.”
In deze blog lees je hoe je deze keer je goede voornemens wél kan volhouden.
Hoe je iets ongewoon omzet in een gewoonte
Om een nieuwe gewoonte in je leven te integreren, doorloop je de 5 fases van gedragsverandering. Deze fases volgen elkaar op en soms val je even terug, dat hoort erbij. Het belangrijkste is om vol te houden.
Gemiddeld duurt het ongeveer 66 dagen om van een nieuwe handeling een gewoonte te maken. Bij sommigen lukt het al na 21 dagen. Maar wees gerust, van mij krijg je meer tijd. 😉
Hieronder neem ik je mee door de 5 fases van gedragsverandering.
Overweging
Er lopen nog heel wat mensen op deze wereld die iets hebben van: ‘Gezond bewegen? Helpt toch niet.’ Het feit dat je op mijn website bent beland en dit aan het lezen bent, betekent dat je die fase al voorbij bent. Applausje voor jezelf. Je bent ervan overtuigd dat een gezonde levensstijl je kan helpen bij je genezing en je kan helpen om weer sterker te worden. Jouw gedachten staan zelfs al in de richting van: ‘Ik wil het wel proberen.’ Met andere woorden, je bevindt je al in de overwegingsfase.
Je schiet misschien nog niet direct in actie, omdat jouw gezondheidstoestand je nog wat doet twijfelen, maar laat ik (en mijn boek) je dan inspireren. Geef jezelf wat tijd. Vraag je af hoe belangrijk het voor je is en welke voordelen het je kan opleveren? Heb je er wel tijd voor? Is het financieel haalbaar? Wat heb je ervoor over?
Mijn tip: Het grootste voordeel is dat je je fitter zult voelen. Veel tijd hoef je niet te hebben, een halfuurtje per dag is ideaal. En een wandeling in het bos is gratis. Dus op naar de volgende fase.
Voorbereiding
Ben jij iemand die tijdens het lezen telkens iets noteert wanneer je denkt: ‘Dit moet ik onthouden’? Dan heb je de stap naar de voorbereidingsfase duidelijk al gezet en durf je allicht luidop te zeggen: ‘Ik wil ervoor gaan.’
Je hebt al contact opgenomen met je arts. Misschien haalde je die wandelschoenen al vanonder het stof, heb je de banden van je fiets al opgepompt of zocht je online al naar een sportclub in de buurt. De kans is groot dat, zodra je plan in de puntjes uitgewerkt is, je aan de slag gaat.
Mijn tip: Heb vertrouwen in jezelf. Denk in gedragstermen als ‘ik wil weer fit worden’ en niet in resultaten. Die vijf kilo extra lichaamsgewicht door de hormonenkuur gaan er misschien vanzelf wel af. Beter een kilogram te veel en actief zijn, dan een slanke stilzitter. En voorzie nu al een beloning wanneer je slaagt in je opzet. Pakjes krijgen is leuk, pakjes geven ook. Pakjes geven aan jezelf betekent dus dubbel plezier.
Begin
Al gestart met je beweegplan en een eerste activiteit achter de rug? Wees je ervan bewust dat die eerste stappen nog maar het begin zijn. Een goed begin weliswaar, maar vaak een moeilijk begin. Zorg dat je hoofd en je lichaam op dezelfde golflengte zitten. Denk aan die balans. Geloof erin dat je zult slagen en maak het jezelf niet te moeilijk. Vertel je vrienden dat je wekelijks gaat zwemmen om je conditie weer op te bouwen en geniet van de complimenten die je zult krijgen. In hun binnenste zijn ze jaloers op jou, omdat jij wél iets doet voor je gezondheid.
Mijn tip: Richt je omgeving zodanig in dat het weinig moeite vraagt om actief te zijn. Om de auto te kunnen gebruiken, moet je eerst die twee fietsen aan de kant zetten. Met de fiets was je er al geweest. Laat die hometrainer gerust een tijdje in de living staan en zet een leuke muzieklijst klaar. ‘Lovely Day’ van Bill Withers maakt me instant gelukkig, en ik vermoed dat alle liedjes met deze titel hetzelfde effect zullen hebben. En die wandelschoenen hoef je niet weg te stoppen in de kast. Laat ze op het matje staan achter de deur.
Terugval
Week één? ‘Gelukt.’
Week twee? ‘Check.’
Week drie? ‘Ja, alleen die ene keer had ik écht geen tijd.’
Week vier? ‘Het wordt me wat veel, ik ben weer aan het werk en dat vraagt te veel energie.’
Gezondheidsproblemen, tijdsgebrek, maar ook andere redenen kunnen ervoor zorgen dat je even terugvalt.
Mijn tip: Besef dat zo’n slippertje eerder regel dan uitzondering is. Rokers die willen stoppen, hebben vaak drie tot vier pogingen nodig vooraleer het hen lukt om van de sigaret te blijven. Maar ooit zal het hen lukken. Stap voor stap.
Het wordt uiteindelijk een deel van je leven
Echte lopers spreken over een verslaving. Ze kunnen niet meer zonder. Het hoort bij hun leven. Sporten heb ik persoonlijk nooit aangevoeld als een verslaving, maar als een genotsmiddel. Dat is iets genuanceerder, vind ik.
Mijn vriend daarentegen gaat dagelijks wandelen. Een klein uurtje, iedere morgen, rond zeven uur. Het is een routine geworden, met alleen maar voordelen als gevolg: een frisse neus, meer energie, zelfs minder rugpijn. Geen tijdsgebrek, want hij springt – letterlijk – vroeger uit zijn bed. Bij slecht weer heeft hij zijn rode paraplu die hem beschermt. Niets, of toch heel weinig, houdt hem tegen. Het is voorzien in zijn planning, het hoort bij hem als persoon. Iedereen in het dorp kent hem als de wandelende man met baard. En dat is iets waar je naartoe kunt streven. Niet naar die baard, maar naar dat actief zijn, zodat het een deel van je leven wordt, een deel van jezelf.
Opnieuw, volgens jouw mogelijkheden en kansen, overeenstemmend met jouw zwaktes en beperkingen. Ik ben ervan overtuigd dat ik jou binnen enige tijd ook zal horen zeggen: ‘Wandelen? Ik doe het iedere dag, ik geniet ervan, het is een deel van mijn leven geworden.’
______
Heb je hulp nodig om de eerste stappen te zetten naar een actiever leven? Geen zorgen, je hoeft het niet alleen te doen. Ik ben er om je te begeleiden, op een manier die bij jou past – prettig, zonder druk, en volledig afgestemd op wat voor jou haalbaar is. Samen vinden we een weg die goed voelt voor jou.
Geef me een belletje op 0491 73 42 04 of stuur een mail naar lust.ulla@gmail.com en dan leer ik jou graag beter kennen!
Comments